Zo maak je een doel!

Elk nieuwe jaar zijn we er weer druk mee bezig. Onze doelen voor het aankomende jaar. Meestal zijn deze nogal onrealistisch of is er iets anders aan de hand waardoor we het na een maand alweer opgeven. Zo hoeft het niet! De kunst is om een doel op te stellen die en het “probleem verhelpt” en tenminste een beetje realistisch is. Vandaag ga ik jullie proberen te helpen hoe je zo’n doel kunt maken!

Verandering!
Als eerste ga je kijken waar je verandering in wilt hebben. Wil je vaker hardlopen, vaker bloggen, meer doen voor school of iets anders? Het is belangrijk om te weten wat je precies wilt, want zonder dat kom je nergens. Ik bedoel geen doel, zonder doel (snap je ‘m nog?).

Probleem!
Als je eenmaal je doel hebt ga je kijken waar het probleem tot nu toe zit. Stel voor dat je tot de conclusie bent gekomen dat je eerder naar bed moet, dan moet je eerst gaan nadenken waar het dan mis gaat. Bij mij was dat bijvoorbeeld school: Ik was te lang bezig met school. Ah, probleem ontdekt! Door naar het volgende (o ja, ik blijf dit als voorbeeld houden).

Verhelpen!
Hoe denk je dit probleem aan te pakken! Ik kan natuurlijk wel gewoon zeggen: ‘Eerder naar bed!’ , maar hoe dan? Alsof het me dan opeens wel gaat lukken. Het probleem zit ‘m dus al bij school. Ik moet dus eerder beginnen aan school als ik ’s avonds niet zo lang door wil werken. Ik heb dus een soort van “tussendoel”. Ik moet dit doel eerst bereiken, voordat ik aan mijn echte doel kan gaan werken.

Verhelpen #2!
Tja, dacht je dat we er al waren? Nope. We hebben dus een nieuw doel, waardoor we eigenlijk het hele stappenplan opnieuw zouden moeten doen, maar jullie vinden het vast goed als ik het even hier vertel! Hoe komt het dat ik pas laat begin aan school? Afleiding. Ik ga nu rechtstreeks naar mijn kamer om te beginnen en mijn laptop mag pas na een uur aan.

Realistich?
Nu ik dat allemaal gedaan heb, ga ik kijken of het realistisch is. Het doel van school? Ja, dat zal me wel lukken. Het doel van eerder naar bed? Daar heb ik nog niet het volste vertrouwen in. Waarom? Aangezien ik mezelf ken (ja, dat had je niet verwacht hè), weet ik dat zodra ik ’s avonds tijd over heb, ik echt niet lekker eerder naar bed ga. Waarschijnlijk blijf ik dan gewoon hetzelfde doen, maar doe ik dan dingen die ik leuk vind tot ’s avonds laat.

Oplossen?
Hoe kan ik dit nou oplossen? Ik moet zorgen voor een uitdaging! Als je mijn blog hebt gelezen over “april-doelen“, dan weet je al hoe ik dit ga aanpakken. Ik wil om half 10 in bed liggen. Ik schrijf op in een boekje hoe laat ik in bed lig. De dag erna moet ik eerder dan de dag ervoor in bed liggen. Zo ga ik door tot half 10!

Straf!
Probeer om een beetje te dreigen tegenover jezelf! Als je het niet doet, dan…… Zo had ik bijvoorbeeld als ik niet eerder in bed lig, dan moet ik de dag erna 10 minuten eerder in bed liggen, wat niet fijn is, omdat ik eerst niet die dwang van 10 minuten had. Maak het jezelf niet te moeilijk en de straf niet te zwaar! Dan heb je namelijk al snel dat je denkt: ‘Dat doel boeit me echt helemaal niet meer! Ik stop ermee!’ Maar ja, dat wilden we niet!

Experimenteer!
Als laatste wil ik nog even zeggen, dat het fout kan gaan! Daar moet je rekening mee houden. Soms lukt het gewoon niet en dat moet je dan gewoon accepteren. Je kunt dan vervolgens gaan kijken of je jouw doel op een andere manier kunt behalen.

Dit waren alle tips en stappen! Weet je waar ik nu super beniewd naar ben? Hoe stel jij een doel op en wat zijn je doelen? Laat het me weten in een reactie en dan heb je me tegelijkertijd super blij gemaakt! Ik hoop dat je er wat aan had! Thanks for reading! X

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s